11

Van Helsing - kritika, vámpír szemmel

Posted in , , ,
Megnéztem a Van Helsing című fimet, mert mégiscsak bővítenem kell az ismereteimet a nálatok lévő vámpír filmek terén. A kis moziesthez Raven is csatlakozott hozzám, amit egyáltalán nem bántam, mert mindig szórakoztatóbb társaságban filmet nézni, mint magányosan.

Amit kiemelnék, hogy meglepett a vámpír-ábrázolás, mert még igen csekély számú vámpíros filmet láttam nálatok, és abból is az egyik szériában csillognak... Szóval ez a démonszerű dolog, a technikailag vicces megvalósítás ellenére is tetszett. Most nézzünk két képet:
Na nem mondom, hogy úgy nézek ki, ha átváltozom, mint a bal oldali, mert akkor szerintem nincs az az isten, amiért belém szeressetek. De az biztos, hogy valamivel közelebb állok az eféle "démonszerű" lényekhez, mint a jobb oldalon látható valamihez. Azt azért kihangsúlyozom, hogy nem vagyok ronda, mivel tudom, hogy nálatok is úgy megy, hogy ami "ronda", az sokkal könnyebben tekinthető gonosznak, mint ami az általános nézetek szerint "szép". De azért a csillogást még ennek függvényében sem vállalnám be.

Tehát visszakanyarodva a filmhez, annak ellenére, hogy az animáció néhol röhejesre sikeredett, tetszettek a vámpírok, meg egyéb misztikus lények.
A sztori. Szegény Drakulában csak munkálkodtak az apai ösztönök, aztán máris mindenki neki ront. Milyen kedvesek. Van Helsing jött azzal, hogy ő megérzi a gonoszt, blabla, meg Frankenstein szörnye nem gonosz. Hát, azok a vámpír-babák aztán baromi gonoszak lehettek ám! Senkit se érdekelt, hogy több ezer újszülöttet mészároltak le. Gratulálok. Pedig még én sem ölök ember csecsemőket! Méghogy a vámpírok a gonoszak. Röviden ennyi lenne a véleményem a film mondanivalójával kapcsolatban.

Anna Valerious kifejezetten irritált. Nem mondom, hogy nem csini a kicsibe ebben a szerelésben, de egyáltalán nem illett bele a feje a környezetbe. Talán az idióta smink, meg ez a tökéletesen bodorított haj... De igazából az egész arc. Nem tetszik. Annyira mű hatása volt, hogy egy pillanatra sem tudtam elhinni, hogy ő most ott egy fú de kemény csaj, az igazi amazon, aki falakon ugrabugrál. A hideg kiráz ettől a fajta sminktől. Igazából semmilyen sminket nem szeretek a csajokon, de ez az arcpirosítózás, meg "mű-haj"... A jobb oldali leánykát véletlenül találtam miközben képet kerestem Anna-ról, és azt kell mondjam, szerintem ezerszer jobban néz ki mint az, ahogy a színésznőt "összerakták". Ízlések és pofonok, tudom. Nem magával a színésznővel van gondom, mert az Underworld-ben jól mutatott. Egyszer majd arról is írok, csak végig kéne néznem az összeset.

A jajjdegonosz Drakulában csak nem értem, hogy miért volt olyan gonosz, mert erre nem adott számomra túl sok magyarázatot a film. Azok a rinyálások, amiket néha levágott... csodálom, hogy eddig bírta egyáltalán. Lehetett volna szimpatikus is, de nem lett. A csajai sem kötötték le a figyelmemet túlságosan.

Na, és akkor Van Helsing.
Raven drága, sosem leszel olyan menő, mint ő. Lehet ilyen susogós bőrkabátod, rohangálhatsz nyílpuskával, hogy megmentsd az emberiséget a gonosztól, de sajnálom, nem fog összejönni.  Talán az a bibi, hogy a kerek fejeden egyszerűen nem mutat jól a kalap.

Gondolhatjátok, Raven végig neki drukkolt gyermeteg lelkesedéssel, miközben néha azért felkiáltott, hogy az élet nem ilyen "igazságos". Igazából csodálom, hogy Raven a film közben nem próbált meg kinyírni a nagy lelkesedésében.
Láttátok volna a fejét a végén, amikor kinyiffant a csaj! Úgy tátogott, mint egy ponty, én meg majd lefordultam a kanapéról a röhögéstől. Igazából ha nem hal meg a nő, tényleg egy rakás szar lett volna a sztori, így legalább volt benne valami vicces.

Mondjuk az rejtély számomra, hogyha Van Helsing azért ment Drakulához, hogy megtudjon valamit a múltjáról, akkor végül miért gondolta meg magát? A kis gyáva... Oké, tudom én, hogy Gabriel, meg Isten bal vagy jobb keze, vagy mi, na de én az ilyen fajta részletekre lettem volna igazán kíváncsi.
Ja, meg ha olyan kifinomul a "gonosz érzéke", akkor a budapesti bálon hogy a francba kerülte el a figyelmét az az apróság, hogy a terem tele van vámpírokkal? Persze ők biztos nem voltak gonoszok.

 - Ez rohadtul emlékeztet valamire, ugye tudod? -  kérdeztem Raventől röhögve a nagy halálozós jelenetnél, miközben ő a könnyeit törölgetve gyászolt Van Helsinggel együtt. - Rád hányan vigyorogtak vissza a felhőkből?
Ennyi volt a közös filmezés, mert Raven a darabokra tört szívét összeszedegetve magamra hagyott.
Tényleg Twilight-ot kéne néznie, attól tuti jó kedve lenne.

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Átváltozol? Ezt úgy kell érteni, hogy van egy tested (a saját világodban) ami megváltozik vadászat/vérivás közben?
    Hm... és mi van itt a Földön, a mi világunkban? Mert azt már írtad, hogy itt gazdatestben tudsz csak létezni, illetve más írásodban azt olvastam, az élettársaddal(Jázmin) meg egyfajta látható szellemként (?) vagy jelen.
    Az írásaid ugyan nem tiszták, de azt nem értem, van ahol úgy tűnt, te írod a blogod, van ahol meg az jött le, Jázmin írja helyetted, a te irányításoddal (hogy az elméjét, vagy a kezét irányítod-e a billentyűzeten, az nem derült ki).
    Visszakanyarodva a filmhez: te nevetsz, amiért rossz a vámpírábrázolásunk. Oké. De hogyan várhatod el, hogy olyasvalamit ábrázoljunk tökéletesen, amit nem ismerünk? Akinek volt tudomása rólatok, találkozott már vámpírral, valószínűleg már halott (teljesen mindegy, hogy nálunk lévő vámpírról van-e szó, vagy más dimenzióból jövőről), vagy vámpír és nem érdeke hogy az igazságot tudjuk róla. Tehát maradnak a legendák, és a pletykák, de te tudod a legjobban, hogy ezek az évszázadok folyamán mennyit torzultak. Már ha az anyanyelveden íródtak. Ha nem, akkor még ott vannak a fordítási nehézségek is.

    VálaszTörlés
  2. "Átváltozol? Ezt úgy kell érteni, hogy van egy tested (a saját világodban) ami megváltozik vadászat/vérivás közben?"
    Inkább csak a napon változom át úgy igazán. A vadászat és a vér nincs erre külön hatással.

    "Hm... és mi van itt a Földön, a mi világunkban? Mert azt már írtad, hogy itt gazdatestben tudsz csak létezni, illetve más írásodban azt olvastam, az élettársaddal(Jázmin) meg egyfajta látható szellemként (?) vagy jelen. "
    Igazából több gazdatestben és járatos vagyok, Jázmin is van, Lianne is. Jázmin az utóbbi időkben a háttérbe szorult, inkább Lianne-nel szórakozom mostanság, Raven miatt.

    "Az írásaid ugyan nem tiszták, de azt nem értem, van ahol úgy tűnt, te írod a blogod, van ahol meg az jött le, Jázmin írja helyetted, a te irányításoddal (hogy az elméjét, vagy a kezét irányítod-e a billentyűzeten, az nem derült ki)."
    Azért használom néhol azt, hogy én magam írok, mert annyira bele tudok feledkezni, hogy fel se tűnik, hogy nem az én testem. Oké, ez így tényleg viccesen hangzik, meg az is. Ne akarjátok megtudni, mikor szoktam ráeszmélni, hogy mi a helyzet.
    A lényeg, a blogot nem a saját testemmel, ujjaimmal pötyögöm. Amúgy meg a kezét is az elméjével tudom irányítani, úgyhogy ez már csak részletkérdés szerintem. Ha megvan az elme, akkor már megvan a test is.

    "Visszakanyarodva a filmhez: te nevetsz, amiért rossz a vámpírábrázolásunk. "
    Csak és kizárólag a technikai részen röhögök. Najó, igazából mindenen röhögök, mert már megkaptam, hogy olyan a természetem mint egy sakálnak, de ezt most vegyük mellékesnek.

    "De hogyan várhatod el, hogy olyasvalamit ábrázoljunk tökéletesen, amit nem ismerünk?"
    Már máshol is kifejtettem, de megteszem most is, hogy én egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy van olyan világ, ahol pl. TÉNYLEG csillognak a vámpírok. Nem az a nevetséges, hogy így "alkotta meg őket" valaki, hanem hogy egyáltalán létezhet ilyen.

    Mivel egyelőre a ti valóságotokban egyel sem futottam össze, arról nem tudok véleményt alkotni, hogy milyenek lehetnek "igazából", a ti szemszögetekből.

    VálaszTörlés
  3. sziasztok ,hát igen nehéz dió ,mert van amelyik filmben gyönyörűek és kedves szeretni valók a vámpírok ?pl Alkonyat ,vagy az interjú a Vámpírral ,ezek kifejezetten kedves és aranyos filmek , és ugye jöhet a gonosz csúnya denevér ember , nehéz képet alkotni arról amiről nem sokat tudunk ,

    VálaszTörlés
  4. Szórakoztató program lehetett a közös filmnézés, én is imádom a 'mozi délutánokat'. Nagyjából egyformán látjuk a dolgokat, a lényeg lemaradt a filmből:(
    Az Underworld személy szerint az egyik kedvencem. na nem a történet miatt, de a hangulata, a látvány tetszik. Ezt még moziban is megnéztem :) na az a szerkó szerintem igazán jól mutat a színésznőn :).

    VálaszTörlés
  5. " Alkonyat ,vagy az interjú a Vámpírral ,ezek kifejezetten kedves és aranyos filmek , és ugye jöhet a gonosz csúnya denevér ember , nehéz képet alkotni arról amiről nem sokat tudunk ,"
    Na igen... Én valahova a kettő közé raknám be magam "vámpírilag".

    "Nagyjából egyformán látjuk a dolgokat, a lényeg lemaradt a filmből:("
    Igazából tényleg olyan volt ez a film, mint valaminek a felvezetése, amiből aztán nem lett semmi. :D

    "Az Underworld személy szerint az egyik kedvencem. na nem a történet miatt, de a hangulata, a látvány tetszik."
    Én csak az utolsó részt láttam, úgyhogy hiányzott a többi, szóval tervbe van véve.

    "na az a szerkó szerintem igazán jól mutat a színésznőn :)."
    Ezzel maximálisan egyetértek!
    Furcsálltam, hogy itt meg számomra egyáltalán nem tudta átadni a "vadászósdit"... gondolom a rendezés.

    VálaszTörlés
  6. Szép estét!
    Adam, ha érdekelnek az ilyesfajta filmek, nézd meg A Pap címűt (The Priest) ha még eddig nem láttad. Az nem ilyen lányregényes, sokkal inkább állatiasabb kis sci-fi beütéssel, plusz az egyház felé is van benne egy nem kicsi oltás. Nem mesélem el előre hogy miről szól, nézd meg! Szerintem jobban fog tetszeni mint ezek.

    VálaszTörlés
  7. Köszi az ajánlást, "felírom" a néznivalók közé! Az egyházas témák különösen szoktak érdekelni. :D

    VálaszTörlés
  8. Nem egyházas, csak van benne egy utalás a jövőre, na mindegy. Húúú, na akkor kezdd a Szentírással mint kanonizát iratok, aztán folytasd azokkal amiket nem kanonizáltak, majd pedig tanulmányozhatod Leonardo da Vinci munkásságát (festő, feltaláló, filozófus, és talán szabadkőműves volt, jah és boncolt). Aztán van még A Da-Vinci kód című könyv, Angyalok és démonok, a harmadik része pedig A digitális erőd. Ha bármit nem értesz, kérdezz rá nyugodtan.

    VálaszTörlés
  9. Én látam ezt a filmet, de a mai napig nem értem, hogy minek. Nem tudom értékelni ezeket a Zs kategóriás szarságokat, nem tudok rajtuk röhögni, viszont annak jó volt, hogy szóljon valami a háttérben.
    Mondjuk én inkább sírni szerettem volna, és ha választani kéne, akkor még mindig inkább a diszkógömb és vérnyúl szerelemgyerek, mint ez az idétlenül picsogó, szembeköpöm-annyira-ripacs Drakula izé. mert az előbbit ha fellógatom egy szögre, akkor még mindig bulizhatunk alatta. Mármint nem úgy, de gondold el, némi reflektorfény és tádám! Diszkó.
    Viszont a kapalja tényleg menő volt, de a prímet így is a hintók vitték, az egyetlen értékelhető jelenet az egész filmbe.
    Azért örülök, hogy van valaki akinek tetszik, Raven meg hát. Reménytelen eset. Bár élvezem a szenvedését, mert engem nem fenyeget az a veszély, hogy vámpírrá tesznek. Nem kell keringőre való felhívásnak tekinteni.
    De ha már vámpíros filmek, nem tudom, hogy láttad-e, de ne hagyd ki Leslie Nielsen főszereplésével a Drakula halott, de élvezi-t. Zseniális, úgy ahogy van.
    Bocs az újabb "értelmes" hozzászólásért.

    VálaszTörlés
  10. Hát én se fogom még egyszer megnézni a filmet, az már biztos.
    Eddig nem nyűgöztek le a vámpírokkal kapcsolatos "filmművészeti alkotások", amit ajánlottál azt még nem néztem, illetve Lia látta, szóval miatta tudom, hogy mi van benne de inkább nem spoilerezek magamnak. Utálom, amikor egyszer csak tudom például, hogy ki az a Leslie Nielsen, és milyen filmjei vannak, pedig én még egyet sem láttam tőle. Jobban szeretem a lassú ismerkedést. Jó, erre meg Lia azt mondja, hogy ő csak színészeket meg filmeket rak a tudatomba véletlenül, és meg sokkal nagyon szemétségeket, ráadásul direkt.

    "Nem kell keringőre való felhívásnak tekinteni."
    Már késő... ;P

    VálaszTörlés
  11. Jaj pedig Van Helsing tök szexi az X-man is ott legalább néha nincs ruhája :-P
    Bocsi,hogy ide vauztam csak ki kivánkozott nelőlem.
    Unatkozò 30-as

    VálaszTörlés

Wattpad