8

"Mikor születtél? Mikor tettek vámpírrá?"

Posted in
Elég sok mindenről pofáztam már itt, de ezt a témát mindig szépen kikerültem, aranyos kis félválaszokkal felelve. Most se lesz másképp, de legalább bőven fogom kifejteni azt a félválaszt.

Kezdjük ott, hogy egyáltalán miért szántam rá magam, hogy erről írjak, amikor aki követi a blogom már egy ideje, annak feltűnhetett, hogy halálosan untatnak az ilyen ósdi témák, úgyhogy nem is igazán akaródzom erről áradozni. Na de ha erre van igény drágáim, mit csináljak? Mindent a közönségért! Első kérdések között szerepel az esetek 99%-ában, hogy hány éves vagyok, mikor születtem, ilyesmik. Ezt odahaza megoldom egy gyors, random szám lediktálásával, és az áldozat máris a földhöz veri a seggét örömében, hogy mennyit megtudott rólam (igaz, Rev?), és ennyivel le is van rendezve a dolog. Komolyan, annyiféle életkorúnak kiadtam már magam, hogy lassan utoléri azt a számot, amennyi idős vagyok.

Szóval hány éves vagyok? Több ezer.
Mondjuk ezzel nem mondok elvileg nagy újdonságot, mert egy korábbi bejegyzésemben már a maják is szóba jöttek.
Na de hogy jön ki ez a több ezer év? Nézzük most az egyszerűbb verziót, nagyon-nagyon lecsupaszítva:
Bőven az odahazai Első Időszámítás előtt születtem, nem kevés évvel. Akár itt is számolhatunk ezresével, de sajnos senki sem volt, aki igazán pontosan lejegyezte volna, nem szorgoskodtak olyan serényen az idő meghatározásával, mint felétek. Hogy szépítsük még a dolgot, nálunk az időszámítás sem a Jézuska szerint megy, mert mint már ezt is említettem párszor, hozzánk be sem kukkantott. Tudom, ti sem mindenhol innentől számolják, meg ezzel a sok szökőév vacakkal, meg naptármódosításokkal igen kusza nálatok is a helyzet. E témában kedvencem a kitalált középkor elmélet.
Visszakanyarodva hozzánk. Az Első Időszámítás onnan datálta a történéseket, hogy Fáklyás Mennon letelepedett a Szív közepén.
Na látjátok? Ez a baj az ilyen kérdésekkel, mint például évek számolása, mert most akkor el kéne kezdenem mesélni arról is, hogy ki a rák volt Fáklyás Mennon, és elhihetitek nekem, hogy momentán rohadtul nem érdekel. Komolyan mondom, megpróbálok nektek találni valakit, aki rajong a történelmünkért (Andoron kívül, mert ő ahhoz "túlságosan elfoglalt"), és szívesen elmesél nektek mindent. Amúgy a Szív az egy földrész, bár a neve csalóka, mert szerintem közel sem annyira szív alakú, mint nálatok Olaszország csizma alakú. Esküszöm, rohadt jól néz ki Európa azzal a csizmával!

Na oké, akkor az addig megvan, hogy még bőven időszámításunk előtt éldegéltem, meg még az előtt tettek vámpírrá. Igen ám, csak nálunk cirka 3100-körül, nagyjából befellegzett az emberi civilizációnak a jóvoltunkból, úgyhogy akik túlélték a mini-apokalipszist (szintén jóvoltunkból), azok az "Új Világtól" kezdték újra számolni az időt, ez lett az úgynevezett Második Időszámítás. Annak igazából még az elején járunk, úgyhogy a koromat tekintve nem sokat nyom a latba. Pár száz év ide-vagy oda, igazán eltörpül az ezrek mellett. Különben is, egy halhatatlan lény teljesen máshogy érzékeli az évek múlását, mint egy halandó, de gondolom ez azért triviális.

Ó, igen, és ez az egyszerűbb verzió. Gondolhatjátok, milyen lehet a bonyolultabb. Az valahova a világunk teremtéséhez nyúlik vissza.
Szóval egyezünk ki egyelőre az egyszerű "több ezer" kifejezésben, mit szóltok hozzá? Persze ez nem fog olyan sokáig ennyiben maradni, mert ha készül egy regény rólam (ami persze készül), abban bizony bőven ki lesznek fejtegetve ezek a dolgok, csak nem én leszek, aki erről regél. Rev biztos meg fog vele próbálkozni, de ő még egy kis csutka az alig száz évével, úgyhogy nem hiszem hogy értelmes történelem órát tudna tartani. Bár van pár jó kis könyv a témában, úgyhogy ha csinál egy szép kis gyűjtőmunkát, akár lehet is belőle valami...Lia is szereti a témát, úgyhogy még bármi megeshet.

Végül pedig jöhet a kedvenc kérdésem, amit annyiszor vágnak a fejemhez,hogy tényleg unom:
"Ha több ezer éves vagy, miért viselkedsz/beszélsz/írsz/mozogsz úgy mint egy kamaszfiú (vagy rosszabb esetben, mint egy óvodás)?"
Erre a válasz egyszerű, és nagyon nagyon boldoggá tenne, ha meg is értenétek: Azért, mert öregebb vagyok, mint hogy azt el tudnátok képzelni, és annyi mindenen mentem keresztül, hogy azt egy emberi lény csak akkor tudja feldolgozni, ha valóban létezik lélekvándorlás, és az összes előző életének minden egyes másodpercére emlékszik, évezredekre visszamenőleg. Tehát inkább vagyok örökké megújuló, fiatal lékek, mint egy múltba temetkezett ősöreg entitás.

Ennyi lenne most így hirtelen. Nem tudom kielégítettem-e bárkit is ezzel a kis szösszenettel a koromat illetően, de ne várjatok tőlem sokkal többet, mert ha valamire, hát arra megesküszöm, hogy a lényeg midig a jelenben van, és teljesen felesleges a nagyon-nagyon régmúlt előrángatása. Tudom, egy vámpírokról/démonokról szóló  regényhez elengedhetetlen. De ez még nem a regény. Ez az én valóságom, és jelenleg pont olyan korszakomat élem, amikor jobban érdekel a ti világotok, a blogolás, az ismerkedés, mint hogy odahaza félistent (vagy egészet?) is játszhatok. Azt már meguntam.

8 megjegyzés:

  1. Nocsak, végre másokon van a hangsúly, a mi világunkon, és nem pedig rajtod? :D
    Mondjuk téged a mi és a mi világunk érdekel, de minket, vagyis engem a te és a te világod :)

    Azért kér, hogy a töriért nm rajongasz, mert számtalan kérdésem lenen hozzád ilyen téren, de ha esetleg valósággá válik a két világ közti átjárás, akkor szívesen meghallgatnám Andort ha szán időt rá :) Csak tartsunk már ott...

    VálaszTörlés
  2. Rólad: Azt sem tudom, hogy hol kezdjem… :D Már megint sikerült beindítani a fantáziámat, két napja ülök ezen a bejegyzésen és még mindig nem igazán tudom, hogy mihez kezdjek vele. Nyitottam ott, hogy megpróbálom elképzelni, milyen is lehet ennyi időt egyhuzamban leélni…és totál elakadtam, pont a miatt, amilyen te vagy, vagyis, amilyennek így pár hónapon és néhány íráson keresztül meg lehet ismerni. Természetes, hogy az ember eljátszadozik a gondolattal, hogy milyen lehet ’ örökké’ élni. Személy szerint a lehetőségek miatt, a rengeteg tapasztalat miatt, amit sok- sok éven keresztül össze lehet szedni, meg lehet élni, de ez az idő még a tapasztaláshoz is túl sok. Lehettek roppant unalmas pillanataid  A lényeg, hogy tényleg nagyon furcsa, hogy ennyire rugalmasan tudsz állni a jelenhez, mert, ha bele gondolunk nagyon könnyű kimondani, hogy csak így lehet élni/ túlélni ennyi évet, de hihetetlen nehéz lehet mindig új korszakokhoz társadalmi elvárásokhoz alkalmazkodni…és nem vagyok benne biztos, hogy mindig szórakoztató. Jó, az emberek nem sokat változnak alapvetően, ami viszont arra nem ad magyarázatot, hogy mit találsz még egyáltalán érdekesnek bennük/bennünk. Már mindent láthattál, tapasztalhattál, érezhettél, amit csak lehetséges, ahogy ’ ismerlek’ nem vesztegetted soha az időd, tehát aktív pár ezer év után tényleg kíváncsi vagyok, hogy mi az, ami még mindig felkelti az érdeklődésed. (ok, költői kérdés, tudom, eseti).
    Szóval csodálom, hogy képes vagy úgy viselkedni/beszélni/Írni (azzal, hogy hogy mozogsz, nem vagyok tisztában XD) mint egy kamasz fiú. Gondolom erre nem mindenki képes. Biztos lehet valami köze azért ehhez az alaptermészetednek is. :D Mindenesetre kiváló túlélési stratégia.
    ’ a világunk teremtéséhez nyúlik vissza.’ - ezzel most arra célzol, hogy te lennél az ’ ős gonosz’, aki a teremtés pillanatában megszületett? Akkor lehet, hogy a ’ jó’ is létezik?- csak az egyensúly miatt :D
    ’ Szóval egyezünk ki egyelőre az egyszerű "több ezer" kifejezésben, mit szóltok hozzá’ - nem elfogadható, még jó, hogy valaki ügyködik a témán.
    ’ Nem tudom kielégítettem-e bárkit is ezzel a kis szösszenettel a koromat illetően’ – közel sem, - a korodat illetően egyelőre talán, de csak újabb- és újabb kérdések merültek fel.

    VálaszTörlés
  3. Andorról: Milyen édes, hogy mindenkinek így felpörgeti a fantáziáját. Egy okos, titokzatos, megközelíthetetlen férfi. Ha nem ő a világ legszebb pasija, akkor is nyert ügye van. XD Még a végén ráveszi magát, hogy szóba álljon eme alantas lényekkel. Ha másért nem valami tudományos kíváncsiságból. (Ritka jó társaságod kezd alakulni, ahogy figyeltem a beszélgetéseket is XD)
    Történelem: Soha nem szerettem. A legnagyobb problémám az egésszel az, hogy hazugság. (általában a politika is ezért nem érdekel.) Mindig az aktuális hatalmon lévő írja a történelmet, így nagyjából annyira szavahihető minden, ami a töri könyvekben van, mint amit te írsz, ezért módosítják majd évente a kiadványokat. Vannak történelmi tények, de ezek meg számomra érdektelenek a mögöttük lévő történetek nélkül, mert ha a fantáziámra bízom, hogy kitöltsem a réseket, akkor az még annyira sem lesz helytálló, mint a hivatalos formula, szóval inkább nem foglalkozom vele. Levizsgáztam, amikor kellett, de igencsak kevés dolog maradt meg. A háborúk pedig szerintem a legszörnyűbb dolgok közé tartoznak. Ok, engem az érzelmeim irányítanak, az értelmetlen tömeggyilkosság így soha nem lesz az én műfajom. De, ha ésszerűen gondolkozik az ember, akkor is a világ leghülyébb dolga, ennél ezerszer kifinomultabb eszközökkel is el lehet érni valamit. Ez puszta értelmetlen pénz, idő és energiaráfordítás. Megnéztem a képeket, amit a chatbe csatoltál, szerintem egyáltalán nem érdekesek, csak a bosszantó emberi butaság jut róla eszembe. Ennyit a mi történelmünkről.
    A ti történelmetek persze, hogy sokkal érdekesebb a számunkra, az nem tűnik annyira valóságosnak, mint a miénk, azt lehet csupán egy történetnek elkönyvelni, ezt meg át kellett élni és az közel sem olyan szórakoztató, mint meséket hallgatni  ( pl ez is milyen romantikusan hangzik, hogy Szív nevezetű földrész)
    (Kicsit összevisszára és túl hosszúra sikeredett, de remélem nagyjából érthető)

    VálaszTörlés
  4. @Viki:
    Ugyan már, még mindig rajtam van a hangsúly, csak olyan formában, hogy a ti világotokban is "jelen vagyok" többé-kevésbé. ;)
    Előre szólok, Andor egy emberre se szán több időt, mint amennyi egy étkezéshez elengedhetetlen...

    Aysha:
    Továbbra is imádom, amikor ilyen hosszú kommenteket írsz! Én meg azt se tudom, hol kezdjem a válaszolást! :D

    "és nem vagyok benne biztos, hogy mindig szórakoztató."
    Ó, ebben biztos is lehetsz! Az a jó, hogy visszanézve már minden szórakoztató.

    "Jó, az emberek nem sokat változnak alapvetően, ami viszont arra nem ad magyarázatot, hogy mit találsz még egyáltalán érdekesnek bennük/bennünk."
    Momentán azt, hogy csak az internethez köszönhetően kommunikálunk, és úgymond "elérhetetlenek" vagytok a számomra.
    Nehogy azt hidd, hogy otthon is ennyire le tud kötni az emberi faj. Ott örülök, ha néha néha találok egy olyan személyt, aki érdekesnek mondható.

    "Gondolom erre nem mindenki képes."
    Közel sem mindenki. Az "őskövületek" közül igazából csak én vagyok erre képes... De komolyan. Még akkor is, ha éppen félre sikerül tennem az önimádatom.

    "’ a világunk teremtéséhez nyúlik vissza.’ - ezzel most arra célzol, hogy te lennél az ’ ős gonosz’, aki a teremtés pillanatában megszületett? Akkor lehet, hogy a ’ jó’ is létezik?- csak az egyensúly miatt :D"
    Hát ez igazán hízelgő! De lehet benne valami. :P Amúgy semmivel sem könnyebb kibogozni a mi teremtéstörténetünket, mint a tiéteket... najó, talán egy icipicit könnyebb.
    A jót és a gonoszat meg úgysem lehet így szétszedni. ;)

    "’ Szóval egyezünk ki egyelőre az egyszerű "több ezer" kifejezésben, mit szóltok hozzá’ - nem elfogadható, még jó, hogy valaki ügyködik a témán. "
    Lia most nagyon rákapott, úgyhogy lehet, hogy lesz még min csámcsognotok "más világ" téren. ;)

    Andorról... Hát, drágáim, ő nem fogja rávenni magát, hogy beszéljen olyan alantas lényekkel, mint amilyenek ti vagytok.

    A történelem meg... én azt megértem, hogy engem miért nem érdekel az én történelmem, hiszen mindent átéltem, de a ti nézőpontotokból, a ti történelmetek is - (pontosan amiatt, amit írtál, hogy állandóan "változtatják" az aktuális hatalmak) - felfoghatnátok egy gigantikus rémmesének, ami azért nem olyan rossz.

    "A háborúk pedig szerintem a legszörnyűbb dolgok közé tartoznak"
    Igen, mondjuk ez megmagyarázza, hogy miért imádom a háborúkat.

    VálaszTörlés
  5. Én csak azt nem értem Adam,h az oké,h utálod ezt a témát,vagyis unalmasnak tartod,de az olvasókat viszont érdekli. Belehalnál,egy kimerítő válaszba,egyetlen egyszer?(egyáltalán nem bántás,csak kíváncsiság)

    VálaszTörlés
  6. Hány oldalnyi válasz lenne, ami kielégítene? ;)

    VálaszTörlés
  7. Nekem mindegy,én bármennyit végig olvasok.;)

    VálaszTörlés
  8. tiszta vicc :D
    Hány éves? több ezer :D :D szerintem 2015 írunk szóval több ezer nem lehet :D :D :D kivéve hogy ha nem a dinókkal született :D :D :D már bocsi de nem tudtam kihagyni :D
    bocs de szó kimondó vagyok: hablaty az egész :D vámpírok meg minden más ízék is léteznek akkor? pld törpék :D (hupikék? :D ) vagy péd küklopsz :D :D vagy tündérek csini pálcával :D :D bocs a szólás ért de én ilyen vagyok
    ha probléma akkor mail címem: nefelejtsel.engem@indamail.hu

    VálaszTörlés

Wattpad