9

Neil Gaiman: Amerikai istenek

Posted in , ,
Eddig a Coraline-t [x] és a Temető könyvét [x] olvastam Gaiman-től, és azok is tetszettek, de mindig volt bennük valami kis apróság ami miatt úgy éreztem, hogy hát jó-jó, de azért valami még kéne hozzá, hogy az Elveszett próféciák [x] nyomába érjen. Persze az Elveszett próféciák és az Amerikai istenek is ég és Föld, de most szembesültem vele igazán, hogy Gaiman tényleg egy zseni, és nem csak gyerekekről szóló történetek terén.

Meg is lepett rendesen, amikor az elején az egyik istennő szépen „lenyelte” a kuncsaftját. Valahol ott tudatosult bennem, hogy hohó, ezt azért nem biztos, hogy olvasnám majd a kisiskolás gyerkőcömnek.
Az emberek hisznek, gondolta Árnyék. Az emberek ilyenek. Hisznek. És nem vállalnak felelősséget a hitükért: a világra hívnak bizonyos dolgokat, de nem bíznak hitük teremtményeiben. Benépesítik a sötétséget – kísértetekkel, istenekkel, elektronokkal, mesékkel. Az emberek álmodnak és hisznek: és a hit, a sziklaszilárd hit az, ami miatt a dolgok megtörténnek.

Ez a részlet szerintem magába foglalja az egész könyv mondanivalóját, és ez az, ami miatt minden egyes oldalát legszívesebben magamhoz öleltem volna, hogy a szívembe zárhassam. Tipikusan olyan könyv volt a számomra, amit olvasva minden egyes szava elvarázsolt, és tökéletesen elhittem, hogy ez mind igaz, és így igaz, és alig vártam, hogy legyen már egy hosszabb szünetem, vagy lyukasórám, hogy újra belemerülhessek az amerikai istenek és Árnyék kalandjába, viszont így visszagondolva nehéz róla mit írnom. Mondjuk lehet, hogy minden regényről nehéz írnom, azért is pofázik róluk Adam, mert ő nem azzal foglalkozik, hogy saját magára milyen lelki hatásokat gyakorol a történet, milyen gondolatokat ébresztett benne, hanem… Hát tudjátok - már aki tudja -, kritizálja a szereplőket, a tetteiket, mert a számára minden karakter esélyes a való életre, akárcsak ő maga.

Igazából nem tudom mit akarok ezzel mondani. Valami olyasmit, hogy végeredményben teljesen mindegy, hogy az istenek teremtik az emberiket, vagy az emberek az isteneiket.

Na, eddig jutottam a nagy kritikában, ami nem is kritika, csak egy kis ömlengés arról, hogy mennyire imádtam a könyvet.

Köszönjük Lia ezeket a rendkívül mélyen szántó gondolatokat!

Naná, hogy nekem is nagyon tetszett a történet, ha már istenek, meg teremtés, meg efféle ínycsiklandozó témák. Mindegyik történetszálnak megvolt a maga bája, ugyanannyira élvezni lehetett Árnyék és Szerda munkáját, Lakeside városka közösségének életét, na meg az istenek történeteit. Nem tudnék választani, melyik részek voltak a kedvenceim, mindegyik más miatt. Az istenek történetei közül talán Wututu és Agasu története tetszett a legjobban, az ikrek, akiket eladtak a fehér ördögöknek rabszolgának. A történetüket felvezető gondolatsor pedig különösen megfogott Ibis úrtól, de túl hosszú hogy az egészet bemásoljam, szóval csak a lényeg:
Volt egyszer egy lány, akit eladott a nagybátyja. Ez így annyira egyszerű.
Követve ezt az egyszerűséget, az Amerikai istenek történetéről én ennyit írnék: Volt egyszer egy felnőtt fiú, aki istenekkel találkozott.
A többi már csak körítés, mégpedig fantasztikus körítés, úgyhogy azt ajánlom, olvassátok el!
Egyébként azt mondtam már, hogy én egy könyv elolvasása előtt nem szeretek olyan jellegű kritikákat olvasni, amilyeneket például én írogatok? Engem baromira zavar, ha nem egyedül fedezem fel a szereplőket és az eseményeket. Szóval én sem kifejezetten ajánló jelleggel írom őket (pláne, hogy tömény spoirler az egész, és kb. minden poént lelövök), csak jó így leülni és összeszedni a Liával gyűjtött tapasztalatokat egy könyvről.

Na, akkor nézzük az említésre méltó karaktereket.
Árnyék. Tényleg egy Árnyék, önmaga árnyéka. Tökéletesen érdektelen, és lapos, semmitmondó élettel, Gaiman padig hibátlanul bemutatta, hogy Árnyék mennyire üres és semmilyen ember.

Rögtön a börtönben kezdődnek az események, és Árnyék csak ott van, és létezik, de semmi egyéb. Meghal a felesége, akit mindennél jobban szeretett, semmi nagy dráma, így járt, igazából ez is egy teljesen érdektelen dolog.
Furcsa munkát ajánl neki egy idegen fószer, hát ez van, ha már úgysincs hova mennie, elfogadja. Istenekkel dumálgat? Na ez már mindjárt érdekesebb, de eleinte ez sincs rá valami nagy hatással, és éppen ez az érdektelensége teszi érdekessé. Mert hát azt azért tökéletesen lehet érezni, hogy direkt ilyen, nem pedig azért, mert béna az író. Ahogy fel van építve Árnyék lassú, de annál erőteljesebb személyiségváltozása, azt komolyan érdemes nyomon követni!
alkotó: animagess
…túl sok embert hallott már, akik azt mondogatták egymásnak, hogy ne fojtsák el az érzéseiket, mutassák ki az érzelmeiket, eresszék szabadjára a fájdalmat. Árnyék úgy gondolta, sok minden szól az érzelmek elfojtása mellett. Ha elég sokáig és elég mélyen eltemeted őket, egy idő után nem érzel semmit.
Ami még nagyon tetszett benne, hogy bár felnőtt, de igen sokáig olyan, mint egy nagyra nőtt gyerek. Azt pedig már eddig is jól tudtuk, hogy Gaiman profi a gyermeki lelkület ábrázolásában.
A Kék Duna keringő dallama a fejében hullámzott és zengett és csengett, az ezernyi csillár fénye csillogott és szilánkokra töredezett, egy szívdobbanásnyi időre gyerek volt megint és boldog, és mindehhez elég volt ülni a körhintán: meg sem mukkant, a sas-tigrisén ült a mindenség közepén és körülötte forgott a világ.
Árnyék az őzgida tetemére pillantott. Ha igazi erdőjáró lenne, most hasítana magának egy szelet húst és megsütné a gallyakból rakott tűzön. Ehelyett leült egy kidőlt fatörzsre, megevett egy Snickerst, és tudta, hogy nem igazi erdőjáró.
Szerda. Vagy Odin. Vagy ki tudja hogy hívják. Bírtam az öreget.
Ritkán egyezünk meg abban Liával, hogy hogyan is néz ki egy karakter, de Szerda esetében mindketten megegyeztünk Anthony Hopkins némileg Hannibálos mosolyában. Amin aztán én jó nagyot röhögtem, Lia pedig csak pislogott.

Nézzünk szembe a tényekkel és ismerjük el, kevés befolyással rendelkezünk. Ragadozók vagyunk, lopunk az emberektől, és ebből tartjuk fenn magunkat; vetkőzünk és kurválkodunk és túl sokat iszunk; benzinkúton dolgozunk, lopunk, csalunk és a társadalom repedéseiben húzzuk meg magunkat. Öreg istenek vagyunk ebben az istenek nélküli, fiatal világban.ú
Laura
Hulla jó csaj! Én olvastam volna róla azért többet, de amennyit szerepelt, abban jó volt.

Sammy, a lány. Igazán kár, hogy leszbikus, pedig imádnivaló.Bár lehet, hogy attól, hogy leszbikus, csak még imádnivalóbb...
– Esküszöm, mint az ufók – mondta a lány. – Az emberek manapság ufókat látnak. Régen isteneket láttak. Talán az ufók is a jobb agyféltekéből j önnek.
– Nem hiszem, hogy az istenek valaha is csináltak volna végbéltükrözést – mondta Árnyék. – És nem csonkoltak szarvasmarhákat. Voltak embereik, akik megtették helyettük.
Azzal pedig teljesen levett a lábamról, ahogy több mint egy oldalon keresztül felsorolta, hogy mikben is hisz.

Szerepelt még sok-sok isten, akiről így egyesével nem fogok külön beszámolni.

Viszont itt van még Világ úr, aki bizony tényleg a „jó oldalon” állt.
A régmúlt kis istenkék közül bizony egész kellemes helyet vívott ki magának a modern világotokban (most kilépve a könyv lapjai közül). Ha nem is annyian vannak odáig érte, mint régen, de azért pár ezren „áldoznak” neki, ha mást nem is, akkor a kamaszos kis rajongó szívüket – Facebook szerint 17 ezer felett van a seregének száma - , ami azért nem egy rossz üzlet.
– Jól nézel ki, nagyfiú – mondta a sofőr.
– Low Key? – Árnyék óvatosan régi cellatársára meredt.
A börtönben kötött barátság jó dolog: segít átvészelni a legsötétebb periódusokat és segít talpon maradni a legrosszabb helyeken. De a börtönben kötött barátság a börtön kapujáig tart, és ha a néhai barát a szabad életben is felbukkan, az nem jelent sok jót.
– Jézusom. Low Key Lyesmith – mondta Árnyék, és csak akkor fogta fel, mit is mondott valójában:
– Loki – mondta. – Loki Lie-Smith. Loki, a hazugságok kovácsa.
– Lassú vagy – mondta Loki –, de a végén csak rájössz. – És ajka sebhelyes mosolyra húzódott, és sapka árnyékában parázsként lobogott a szeme.
Most jön az a rész, ahol vége a könyvkritikának, és elkezdünk összeesküvés elméleteket gyártani arról, hogy Loki hogy tört szép lassan uralomra egy angol színész testében. Mert hogy Loki nyert. Nézzetek rá, basszus! [itt]
Imádom ezt a ripacsot!

Nem rossz, nem rossz. Persze Loki meghalt. Persze a Thor 2 végén is "meghalt". Ami amúgy egy nagyon gagyi film, és nem tudom mi a szarért foglalkoznak Thorral, amikor Thor csak egy…
Nagydarab fickó volt, mint te. Jószívű. Nem volt nagy koponya, de ha megkérted, hát odaadta neked a saját francos ingét. És megölte magát. Ráharapott a revolver csövére és szétloccsantotta a fejét 1932-ben, Philadelphiában. Most mondd, hogyan halhat meg így egy isten?
Igen igen, két témát keverünk éppen össze-vissza… tudjátok mit? Legyen három. Only Lovers Left Alive. Most.

Hát közbe megnéztük.
Szar volt.
Nagyon.
(Hosszabb kritika itt.)
Úgyhogy olvassátok inkább az Amerikai isteneket!

9 megjegyzés:

  1. Hmm.. Amit elsőnek írtál részletet a könyvből, az nagyon tetszett, és igaz! Ha nem olvasom el azt Facebookon, talán a kritikád se érdekelne. De ahogy megláttam a könyvborítót, hát.. Ugye nem sátánista, vagy valami? A következőket inkább Liától kérdezném, mert te Adam, tudom mit gondolsz az Istenekkel kapcsolatban. Ugye nem írja le részletesen a kurválkodós sztorikat, mert arra nem vagyok nagyon kíváncsi? /Ennek kérdőjel kell a végére?../ És még lenne egy utolsó kérdésem: keresztényként nagyon fel fog háborítani, ha elolvasnám?
    Sajnálom Adam, hogy igazából nem a te válaszod várom.. De van egy sejtésem, hogy milyen aranyosan oktatnál ki. :D

    VálaszTörlés
  2. Be is előzőm Adamet a válasszal, ha már engem kérdezel. (És előre bocsánatot kérek azért, hogy lehet, hogy jelen témában még Adamnél is szarkasztikusabban fogok válaszolni.)
    Őszintén szólva az utolsó kérdésed kicsit megmosolyogtam. :D
    "keresztényként nagyon fel fog háborítani, ha elolvasnám?"
    Ezt pont ezen a blogon kérdezed? Ha Adam nem háborgatja meg a keresztény lelkületedet az összes meleg szado-mazo pornó sztorijával, akkor kizártnak tartom, hogy bármilyen populáris könyv meg tudná. De most tényleg. ;)

    Egyébként nyugi, egyáltalán nem sátánista, én inkább történelemkönyv-feldolgozának mondanám, szóval ha töriórákon érdekeltek az ókori, egyéb mitológiák, akkor egész biztosan tetszeni fog!
    Tehát az "istenek témakör" alatt a mitológiával foglalkozik, nem a Menny-Pokol kérdésekkel. :)

    VálaszTörlés
  3. "keresztényként nagyon fel fog háborítani, ha elolvasnám? "
    Bocsánat, de ezen nagyon felröhögtem. Nem szokásom mások lelkivilágába két lábbal beletiporni (max csak eggyel), de ez!
    Óh hozzászólások gyöngye!
    Vissza a lényegre.
    Én most olvasom újra az Elveszett próféciákat, úgyhogy nem is kérdés, hogy ezt is el fogom olvasni. Letöltöm, vagy nemtudom, inkább az előbbi, most épp spórolok. Ami megfogott, és amiből tudom, hogy Neil Rohadjonmegmekkorazseni Gaiman eme műve is tetszeni fog, az Árnyék. Karaktereket felépíteni nehéz, de egy olyan karaktert, akiben az az érdekes, hogy egyáltalán nem érdekes benne semmi, hát ahhoz varázslónak, de minimum ilyen pennakirálynak kell lenni.
    És Loki! Hát Loki! Nem vagyok fanatikus, nem, mondom, hogy nem!
    A mitológia pedig amúgy is szivemcsücske, úgyhogy ezt is beiktatom az olvasnivalók közé. Dean R. Koontz és P. G. Wodehouse között jó helyen lesz :)
    Többet nem is tudnék hozzáfűzni, megint élveztem, kedvet kaptam hozzá, úgyhogy köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eladnám a nemlétező lelkem azért, hogy Neilnél garázdálkodhassak!

      Lokit meg dugnám.

      Igen lényegre törő válaszomat olvashattad, de mivel karakteralkotásról eléggé egyéni véleményem van (mivel mindenáron meg akarnak róla győzni, hogy én is egy karakter vagyok, pedig ez baromság...), egyelőre ennyi. :D

      Törlés
  4. Most olvadtam a könyvet én is és nem nagyon tudok rá mit mondani, azon kívül, hogy ez számomra a nagybetűs REGÉNY. Utólag nem tudom felidézni az összes karakter nevét, csak egy kép van előttem... szerintem ezért tökéletes.
    Neil Gaiman amúgy is egy rohadt zseni, de amennyi hátér, tudás, utánajárás, és stílus van ebben a könyvben. Nem tudom, hogy csinálja, de remélem még jó sok ilyen regénye lesz. Az Elveszett Próféciák nálam még mindig vezet a sorban, de az Amerikai Istenek a második. :D
    Puszi: Sophie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem a következő amit beszerzek tőle az a "Sosehol" lesz, már régóta kíváncsi vagyok rá! :)

      Az Elveszett Próféciák nálam is a győztes helyen van, nem hogy Gaiman-től (pláne, hogy naggggyonnagyon erősen Pratchett könyv is), de úgy általában is benne van a kedvenc könyveim között. :D

      Törlés
  5. Mondjuk igen, Adam is elég sok kurválkodós és miegymás dolgokat ír itt, szóval visszaolvasva igen hülyének találom magamat. xd De nekem valahogy más elvárásaim vannak egy könyvvel kapcsolatban, mint bloggal. Az, amit Adam ír lepereg rólam, de.. amit a kezemben fogva olvasok, és amit te, egy lélegző ember ír, az nem. Elég hülye gondolkodásmódom van, legtöbben nem szokták megérteni. Még én se. :D Nemrég elkezdtem egy könyvet, ami Adamhez képest igen csekély erotikus tartalom volt, de már nem is olvastam tovább. Nem visz rá a hajlam. A válaszodból levonva a következtetéseimet, ezt a könyvet megpróbálom végigolvasni.
    UI.: Szerintem elég elmebetegnek nézek most ki a szemedben. Remélem ez megváltozik majd..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lepereg rólad, amit írok? Na, az szép. Most megsértődtem. És amit meg Lia ír, az úgymond mérvadóbb? Miért? Honnan tudod, hogy ezt az egészet nem valami 50 év körüli, megkeseredett vén pöcs írogatja, hogy erre élvezkedjen? Na jó, ennek a nagy része költői kérdés volt. :D

      "Nemrég elkezdtem egy könyvet, ami Adamhez képest igen csekély erotikus tartalom volt, de már nem is olvastam tovább. Nem visz rá a hajlam. "

      Tényleg vicces, hogy az embereket miket éreznek valóságnak.

      Törlés
    2. Jajj Adam, hagyd már! Ha meggebedsz akkor is én maradok a valóságos, ott szúrtad el a dolgot, hogy vámpírként nyitottál, pedig bármi lehettél volna, még ember is.

      Cindy, a lényeg az, hogy hajrá, olvasd csak az amerikai isteneket, mert nagyon jó :)
      Amiatt meg ne aggódj, hogy esetleg elmebetegnek nézlek, mert egyrészt nem nézlek annak, másrészt meg nem hiszem, hogy túlságosan mérvadó lenne egy olyan személytől, aki egy démonnal él "egy fedél alatt". ;)

      Törlés

Wattpad