14

Nyelv, itt és ott

Posted in , ,
Alig lett perverz a cím... Mmm.

Aysha felvetett egy nagyon érdekes témát az egyik megjegyzésében: a nyelv. Mármint a beszélt nyelv.
Jó, tudom, Gizi is nyúzott már ezzel, és mindjárt lelkiismeret furdalásom is lesz, hogy akkor még nem voltam hajlandó ilyen "részletesen" válaszolni, de azóta már sikerül rájönnöm, hogy ha nagyobb közönséghez "beszélek", néha kénytelen vagyok ilyen bennfentes információkat megosztani az én kis világomról, különben tényleg úgy néz ki, mintha csak össze-vissza hadoválnék itt világokról. Ne mintha így nem azt tenném, de legalább kaptok valami információt is, na! Hátha valaki boldog lesz tőle.

Szóval, Aysha afelől érdeklődött, hogy én milyen nyelven kommunikálok az én kis emberi szolgámmal, ő érti-e az én nyelvemet, vagy én az övét, egyszóval ki az aki "fordít". 
A legegyszerűbb az lett volna, hogyha fel sem hozom ezt a különböző nyelvek témát, és akkor valahogy mindenki egyértelműnek venné, hogy én odahaza is magyarul tárgyalok. Mint az amerikai filmek jó részében, ahol hopp, mindenki tud angolul. Tisztelet persze a kivételnek. Szóval nem, sajnos nem tudom ilyen egyszerűen lerendezni ezt a dolgot, hogy egy világuralomra vágyó vámpír miért pont egy ilyen jelentéktelen nyelvem kezd el pofázni. Igazából ez is a kihívás része. 

Ha ez megnyugtat, én se vagyok nyelvész doktor, arról Andor tudna évekig regélni, hogy pontosan melyik nyelv hogy, mikor, merre, mettől, meddig változott. Andorról már azt hiszem meséltem itt-ott. Egy elbaszott zseni, aki mindent tud, csak a létezést élvezni nem.
Én annyit tudok hozzáfűzni a nyelv-ügyhöz, hogy az én anyanyelvem felépítése nagyon hasonló volt a tietekéhez ( = magyar), viszont jópár éve (százasával kell érteni...), egy egyeduralmú világnyelv vette át a hatalmat, mindenki azt használja felénk, ami praktikus és egyszerű, de sajnos ez nem egyezik annyira a nálatok most térhódító angollal, mint amennyire szeretném.
Itt megemlítem érdekességként, hogy például náluk My Chem albumoknál Gerardék témái ugyan egyezőek a tietekkel, "angolul" énekli, de gyakran teljesen más, nálatok nem ismert kifejezéseket használnak benne, így pedig már néhol a ritmus, a dallam is változik. Jó mi? Mondjuk így is úgyis elég pocsék az a három lemezük, a némi nyelvbeli eltérés nem sokat dob a latba.

Én pedig hogy kommunikálok... nagy előnyöm, hogy, mint már írtam, egy magyarhoz hasonló nyelvtani rendszert már alapból ismertem, így ez a szerencse kölcsönös a kis szolgámmal, de amúgy gondolati szinten minden csak képekben, és érzésekben jelenik meg, csak később "kódolja őket át az agy" szavakká. Az meg hogy kinek az agya, ez igazából szerintem kölcsönös, és változó.
Fú, de marhára tudományos vagyok... De azt hiszem ez a lényeg.

Na ne kíméljetek, bombázzatok az ilyen kérdésekkel, még a végén azt is meg fogom számolni, hogy hány rohadt csontom van. Bár ehhez arról is el kéne kezdenem itt okoskodni, hogy egyáltalán miből áll a testem, mert azok a csontok nem olyan csontok, mint amik bennetek vannak.
A szemfogam viszont 3,5 cm körül van (kérlek, ne térjünk ki arra, hogy nálunk is ugyan olyan mértékrendszerek vannak, mint nálatok, szerintem a centiméter megközelítőleg jó), de direkt megnéztem Priscilláét, neki kisebb... Láttátok volna milyen fejet vágott, amikor meglengettem előtte egy vonalzót, hogy meg szeretném mérni a fogát. Vagy fél órán keresztül nem sikerült,annyira röhögött.

14 megjegyzés:

  1. Köszönet, engem mindenesetre boldoggá tettél vele, érdekes. Tudtam, hogy felesleges volt a 'bábeli zűrzavar' :-)
    Andor pedig...szívesen végighallgatnám egy-egy eszmefuttatását :-) Az élvezetek terén meg igazán a szárnyaid alá vehetnéd :-)
    ' ..gondolati szinten minden csak képekben, és érzésekben jelenik meg' Mennyivel egyszerűbb lenne mindenkinek, ha tudna hozzád hasonló módon kommunikálni..semmi félreértés, semmi hazugság - vagy nem, ez azért mégsem lenne olyan jó, csak alkalmanként, ahogyan Te is használod-
    ' szemfogam viszont 3,5 cm'- ez durva sebet tud ejteni ( Adam és a vonalzó, egy külön fejezetet megért volna- én is még mindig röhögök, valahogy nagyon előttem van az a kép, ami a kérdés után bevillant :-))
    A csontokkal, meg hogy is volt? :-))-na jó, erre azért nem várok választ- legalábbis nem most rögtön:-)

    VálaszTörlés
  2. Andor egyelőre el van magában, nem akar még közvetlenül kapcsolatba lépni veletek, mert szerinte az "túl gyors lenne". No comment.
    Élvezet terén meg vettem már magam alá, de úgy gondolja az e fajta dolgok csak elterelik az elmét a tudománytól...

    "' ..gondolati szinten minden csak képekben, és érzésekben jelenik meg' Mennyivel egyszerűbb lenne mindenkinek, ha tudna hozzád hasonló módon kommunikálni..semmi félreértés, semmi hazugság - vagy nem, ez azért mégsem lenne olyan jó, csak alkalmanként, ahogyan Te is használod-"
    Ez tényleg csak alkalmanként jó... a túl sok igazság elveszi az élvezetet rengeteg dologból. :D

    "Adam és a vonalzó, egy külön fejezetet megért volna- én is még mindig röhögök"
    Még az is lehet hogy a Priscillás beszélgetéseinkről is fogok írni. :D



    VálaszTörlés
  3. Amatőr kérdés lesz, Dame, de hányféle mérget termel a szervezeted? Úgyértem... hány, ez emberi testtől idegen kémiai anyagot?

    VálaszTörlés
  4. Dame... nem tudom mikor fogom ezen magam túltenni. Amúgy meg azt se tudom pontosan milyen kémiai anyagok vannak az emberi testben basszus. Majd ha éppen extra-szarrá unom az agyam, akkor utána nézek... A mérget meg majd kikísérletezzük nálatok, te leszel a tesztalany. ;)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon vicces, de most komolyan. Valami drog.szerű van a véredben, ez nyilván senkinek sem lehet meglepetés, de a harapásoddal is van valami, mert attól sem akadnak ki az emberek... mint a szúnyog, belefecskendezel valamit, vagy hogy?
    Egyébként meg amennyire szarul mentorálod a hülye kis kanárid, sose leszel te itt, h bármit is kipróbálj rajtam, uh légy oly kedves nem ilyen gyerekes megjegyzésekkel kiszúrni a szemem, mert nem fog menni...

    VálaszTörlés
  6. Jujj, valaki de morci... :P
    Igen, a harapásomban van valami, egy kis nyugtató szerűség, különben nem biztos hogy olyan békésen hagynák, hogy beleállítsam a fogam a nyakukba, aztán még élvezzék is ahogy szívom... Fogalmam sincs mi lenne pl. nálatok, lehet hogy szart se érne az egész, és ez benne van a pakliban.

    És mégis hogy kéne mentorálnom drágaságom?

    VálaszTörlés
  7. Mindent én mondjak meg, csezmeg?:D Legyen már ennyi ráhatásod egy nyomorult vámpírra... Ajánlj neki valamit, amit nem tud visszautasítani, és kész.

    VálaszTörlés
  8. Basszus annál jobbat mégis mi a szart mondanék neki, hogy visszakapná az ÉLETÉT, feleségestül, gyerekestül? Pozitív kimenetelű alkudozásban nem vagyok nyerő, negatívat meg nem tudok már vele, mert egy érzéketlen roncs lett... Nem érdekli ha megkínzom, nem érdekli ha megdugom, SENKI nincs akit féltene...

    VálaszTörlés
  9. Még te sem...? Tudod, hogy nagyon is érdekled, csak túl sokat használja az agyát, és lebeszéli magát rólad... De mondjuk megfenyegetheted, hogy ráuszítod a hugod, gondolom, úgyis a bögyében van azért a kis aprópöcs-Gerard... Amúgy, az oké, hogy ő meghalt, de pl.. Mikey-nak nem volt gyereke nálad? Vagy valami. Zsarold meg vele!
    Vagy, az Istenért, mondd meg neki, amit a múltkor mondtam, hogy ha nem ő, akkor te csinálod meg, ami ugyan kényelmetlenebb neked, és egy fokkal talán tovább is tart, viszont ha igazad van... Ismer, tudja, hogy nem fogod feladni, és akkor az egyetlen esélyét is ellövöd, hogy ő valaha is visszakaphassa az életét, mert hogy az első dolgod lesz kicsinálni az itteni Gerardot meg az egész környezetét, az holtbiztos.... Csak azért, nehogy kellemetlenséget okozzanak...Mondd meg neki nyugodtan, hogy megint végigjátszod a is játékod az itteni Gerarddal, csak hogy tudd, melyikük bírja tovább, és mennyire is különböznek ők egymástól. Mondd meg neki, nyersen és egyértelműen, aztán tűnj el egy időre a szeme elől, tojd le, hogy min nyavajog épp, mint aki tényleg szörnyen elfoglalt a maga kis tervével (hiszen, ha ő nem, akkor kénytelen vagy Te véghez vinni, uygebár...), és akkor tudni fogja, hogy nem viccelsz. El fogja hinni, hidd el nekem. Lehet, hogy őrültnek tart, vagy kiröhög eleinte, de ha nem állsz le, és nem rágod a fülét, hanem cselekszel, rá fog jönni, hogy komolyan gondolod. És akkor már nem fog kockáztatni...
    Szerintem.
    És hát mikor nem volt nekem igazam???:D

    VálaszTörlés
  10. Édes drágám, oké, lehet hogy igazad van, mert te mondod, meg minden, de szerintem kifelejted azt a pakliból, hogy Gerard nagyjából annyira maradt emberi, mint én. Vagy még kevésbé, igazából szerintem ez csak nézőpont kérdése. De hidd el nekem, hogy nem az én kis játszadozásom volt a legrosszabb dolog, ami vele történt. Mikey-t, meg az összes többi ismerősét felejtsd mind egy szálig ki lettek irtva, azóta is gyűlölöm a tettest... És Gerard már nem Gerard. Igazából talán sosem volt teljesen olyan mint abban a ficben, gondolom ezt neked nem kell külön elmagyaráznom, de talán nem is ez a lényeg...
    "Mondd meg neki nyugodtan, hogy megint végigjátszod a is játékod az itteni Gerarddal, csak hogy tudd, melyikük bírja tovább, és mennyire is különböznek ők egymástól."
    Most komolyan, téged egy fikarcnyit is érdekelne, hogyha közölném veled, hogy egy másik világbeli énedet "kicsinálom", rabszolgám lesz, annak a lénynek a családját is megkínzom? Most. Hatnék rád? Nem, mert annyi bizonyítok sem tudok felmutatni, mint egy döglött hal.

    VálaszTörlés
  11. Amúgy az igaz, hogy előbb vagy utóbb benne lesz a dologba, ezt ő is tudja, de én meg mondjuk a te rohadt kis életedbe akarom ezt véghezvinni, ő pedig azt is tudja, hogy én "sietnék", ergó direkt húzza az egészet...

    VálaszTörlés
  12. Alábecsülöd. Gondolj bele. Ha te megtanulsz "járni" a két világ közt, azt szerinted mennyire lesz jó neki? ennyire még ő se idióta... Ha normális életet akar, ezzel az eggyel tudod megfogni. Ha nem akar, akkor pedig azzal, hogy te méginkább fölé kerekedsz majd, és olyan dolgokra is képes lehetsz, amire most gondolni sem akar.
    Arról nem beszélve, h szereti fenntartani a látszatát annak, hogy ő "jó", vagy nem?

    VálaszTörlés
  13. 'Élvezet terén meg vettem már magam alá'(mármint Andort)- a kis huncut :-)
    Másodsorban: tényleg Gerardon megy a vita? Nincs olyan tudatmódosító, ami hatna rátok? Mármint a véred is egész jó hangulatba hozta, talán egy ilyen gyengébb pillanatában lehetne vele mit kezdeni :D

    VálaszTörlés
  14. "Ha normális életet akar, ezzel az eggyel tudod megfogni."
    Akar ő normális életet... De nem biztos hogy ott, ahol én is jelen vagyok hellyel-közzel.
    Minden esetre eszembe jutott valami egész használható ötlet... Igen, még az a szerencsém, hogy állandóan jó akar lenni.

    Aysha, jó kedve lett a véremtől, de teljesen nem tudom így elcsavarni az eszét. Pláne, hogy ész-elcsavarásban neki is van egy kis "szuper fegyvere"... Némiképp került bele egy kis szirén-vér.

    VálaszTörlés

Wattpad